Užitečný alkohol

20.2.2012
Sameček octomilky Drosophila melanogaster. Skutečná velikosti 2,5 mm. Foto André Karwath aka Aka 2005, licence  Creative Commons Attribution-Share 2.5 Generic

Zajímavý experiment naznačující, že larvy octomilky využívají alkohol v boji proti parazitům, provedli Todd A. Schlenke, Neil F. Milan a Balint Z. Kacsoh z Emory University v Atlantě. Parazitické vosy kladou svá vajíčka do larev octomilky Drosophila melanogaster spolu s dávkou jedu, který má potlačit imunitní systém larvy octomilky. Larva vosy se vyvíjí uvnitř ní, požírá ji a nakonec zcela zahubí. Nicméně někdy se larva octomilky dokáže s parazitem vypořádat a normálně dokončit svůj vývoj. Zdá se, že jí v tom pomáhá alkohol, protože nakažené larvy octomilky dávají přednost potravě, která ho obsahuje. Octomilky dokážou zvládnout mnohem vyšší koncentrace alkoholu v těle než my, protože běžnou potravu jejích larev představují kvasinky, výtrusy plísní a podobné nižší organismy žijící v kvasících prostředích. Obsah alkoholu v potravě larev se pohybuje v rozsahu 5 až 15%. Navíc žebříčková nervová soustava hmyzu je zřejmě méně citlivá na působení etanolu než naše centrálně řízená.

Podle zjištění týmu profesora chemie a biochemie Stevena Clarkeho z University of California in Los Angeles malé množství alkoholu výrazně prodlužuje život háďátka obecného Caenorhabditis elegans. Z původních 15 dní vzroste až na 40 dnů. Příčina tohoto jevu je doposud nejasná. Foto André Karwath 2005.

 
Odeslat komentář k článku "Užitečný alkohol "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Užitečný alkohol " e-mailem

Diskuse/Aktualizace